Privacy Policy and Personal Data Notice

 

  1. We, The Linc Development Sdn Bhd (Company No. 22111-A) (hereinafter referred to as “The Linc Development”) view and treat your personal data seriously.

  2. The Linc Development has therefore developed this Privacy Policy to inform you about The Linc Development’s policy and practices on personal data and privacy matters.

  3. Notice

This written notice serves to inform you that your personal data is processed by or on behalf of The Linc Development. For the purposes of this written notice, the terms “personal data” and “processing” shall have the meaning prescribed in the Personal Data Protection Act 2010 (hereinafter referred to as the “PDPA“).

  1. Description of your personal data

Personal data processed by The Linc Development includes but is not limited to your personal details (such as name, age, gender, identity card number, passport number, date of birth, race, ethnic origin, nationality and photo), contact details (such as address, email, and phone numbers), family information (such as marital status, name of spouse or child or immediate family) and occupation details.

  1. Purposes for the processing of your personal data

The Linc Development will process your personal data, including any additional information you may subsequently provide, for the following purposes (hereinafter referred to as the “Purposes“):

  1. To offer you an opportunity to take part in the events/activities/competitions organized by The Linc;

  2. Communication with you including responding to your enquiries;

  3. Processing of your entry to the said events/activities/competitions;

  4. For marketing and data analysis purposes and research purposes;

  5. To send you Corporate Social Responsibility (CSR) news, event news and updates, advertising and promotion materials, news on products and services and various other types of news and/or media with relation to The Linc via electronic mail to your provided email address or via any other method of communication as may be suitable;

  6. For The Linc Development’s record keeping; and

  7. Any other purposes relating or incidental to any of the above.

  1. Source of your personal data

  1. Your personal data is collected from you when you supply your personal data to The Linc Development by submitting an entry containing your personal data to the events/activities/competitions organized by The Linc.

  2. Apart from the above, The Linc Development may also collect your personal data through informal interactions by The Linc Development or its employees with yourself (e.g. telephone conversations or online interactions on social networking websites).

  3. Further personal data may be collected from you by The Linc Development from time to time as The Linc Development deems fit.

  1. Your rights

You have the following rights in relation to your personal data:

  1. to make a data request in writing to The Linc Development for information of your personal data that is being processed by or on behalf of The Linc Development (Section 30(2) of PDPA);

  2. to make a data correction request in writing to The Linc Development to correct any of your personal data which is inaccurate, incomplete, misleading or not up-to-date (Section 34(1) of PDPA);

  3. to limit the processing of your personal data including the personal data relating to other persons who may be identified from your personal data (Section 7(1)(f) of PDPA); and

  4. all other rights as expressly provided under the PDPA.

If you have any request in relation to the abovementioned rights or any inquiries or complaints in respect of your personal data, please write in to The Linc Development at:-

PDPA Officer

The Linc Development Sdn Bhd

Level 2, The LINC KL,
No. 360, Jalan Tun Razak,
50400 Kuala Lumpur

Tel: 03-9213 0388

The Linc Development may refuse to comply with your data access request or your data correction request under the circumstances specified in the PDPA and if The Linc Development does so, The Linc Development will inform you of its refusal and the reason(s) for its refusal.

  1. Class of third parties to whom The Linc Development may disclose your personal data

This is the class of persons to whom The Linc Development may disclose your personal data:

  1. Related companies of The Linc Development;

  2. The Linc Development’s lawyers or auditors;

  3. Any person or party that acts as the agents, service providers and/or professional advisers of The Linc Development;

  4. Your authorized lawyers, agents, executor, administrator or legal representative;

  5. Regulatory bodies, government agencies, the police, law enforcement bodies and courts, both within and outside Malaysia; and

  6. Such persons or bodies to whom The Linc Development is legally required to disclose to.

  1. Your obligations

  1. It is obligatory for you to supply The Linc Development with your personal data and your failure to do so will result in The Linc Development being unable to process your personal data for any of the Purposes.

  2. You will take reasonable steps to ensure that your personal data is accurate, complete, not misleading and kept up-to-date.

  3. All other obligations as expressly provided under the PDPA.

  1. Security of your personal data

The Linc Development, when processing your personal data, takes practical steps to protect your personal data from any loss, misuse, modification, unauthorized or accidental access or disclosure, alteration or destruction.

  1. Retention of your personal data

The Linc Development will keep your personal data for the duration that is necessary to carry out the purpose for which your personal data was collected and also for the other purposes set out in this Privacy Policy and Personal Data Notice.

  1. Amendment to this Privacy Policy and Personal Data Notice

The Linc Development reserves the right to amend this Privacy Policy and Personal Data Notice at any time and notice of such amendments shall be delivered to you by way of normal post, fax, e-mail or any other mode The Linc Development deems suitable.

  1. Inconsistency or conflict

In the event of any inconsistency or conflict between the English language version and the Bahasa Malaysia version, the English language version of this Privacy Policy and Personal Data Notice shall prevail.

  1. Other rights

For avoidance of doubt, nothing in this Privacy Policy and Personal Data Notice shall limit such other rights of yourself or The Linc Development under the PDPA.

 


 

Polisi Privasi dan Notis Data Peribadi

 

  1. Kami, The Linc Development Sdn Bhd (No. Syarikat: 22111-A) (selepas ini dirujuk sebagai “The Linc Development” memandang dan mengambil dengan seriusnya data peribadi anda.

  2. Oleh yang demikian, The Linc Development telah membentukkan Polisi Privasi ini untuk maklumkan anda tentang polisi dan amalan-amalan The Linc Development tentang perkara-perkara data peribadi dan privasi.

  3. Notis

Notis bertulis ini bertujuan untuk maklumkan anda bahawa data peribadi anda akan diproses oleh atau bagi pihak The Linc Development. Untuk tujuan-tujuan notis bertulis ini, terma-terma “data peribadi” dan “pemprosesan” akan mempunyai erti yang diberikan kepadanya dalam Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (selepas ini dirujuk sebagai “APDP“).

  1. Perihalan data peribadi anda

Data peribadi yang diproses oleh The Linc Development termasuk butiran peribadi anda (seperti nama, umur, jantina, nombor kad pengenalan, nombor pasport, tarikh kelahiran, bangsa, etnik asal kewarganegaraan dan foto), butiran perhubungan (seperti alamat, emel dan nombor telefon), maklumat peribadi keluarga (seperti status perkahwinan, nama pasangan atau anak atau keluarga terdekat) dan butiran pekerjaan.

  1. Tujuan-tujuan untuk pemprosesan data peribadi anda

The Linc Development akan memproses data peribadi anda, termasuk tetapi tidak terhad kepada apa-apa maklumat lanjut yang dikumpulkan kemudian, untuk tujuan-tujuan berikut (selepas ini dirujuk sebagai “Tujuan-Tujuan“):

  1. Bagi menawarkan anda peluang untuk mengambil bahagian dalam acara/aktiviti/pertandingan yang dianjurkan oleh The Linc;

  2. Komunikasi dengan anda termasuk menjawab pertanyaan anda;

  3. Pemprosesan penyertaan anda untuk acara/aktiviti/pertandingan tersebut;

  4. Untuk tujuan pemasaran dan tujuan penyelidikan;

  5. Untuk menyampaikan berita Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR), berita terkini mengenai acara dan persembahan, iklan dan promosi, produk dan perkhidmatan dan pelbagai jenis berita atau media yang berkaitan dengan The Linc melalui e-mel yang anda berikan atau melalui kaedah komunikasi lain yang sesuai;

  6. Bagi tujuan penyimpanan rekod The Linc Development; dan

  7. Tujuan-tujuan lain yang berhubungan dengan atau beriringan kepada sebarang tujuan yang tertera di atas.

  1. Sumber data peribadi anda

  1. Data peribadi anda dikumpulkan daripada anda bila anda memberikan data peribadi anda kepada The Linc Development dengan menghantar borang yang mengandungi data peribadi anda untuk acara/aktiviti/pertandingan yang dianjurkan oleh The Linc; 

  2. Selain itu, The Linc Development juga boleh mengumpul data peribadi anda melalui interaksi tidak rasmi oleh The Linc Development atau kakitangan The Linc Development dengan diri anda (contoh: perbualan telefon atau interaksi dalam laman web rangkaian sosial); dan

  3. Jika perlu, data peribadi yang lebih lanjut akan dikumpulkan oleh The Linc Development dari semasa ke semasa sebagaimana yang difikirkan sesuai oleh The Linc Development.

  1. Hak-hak anda

Anda mempunyai hak-hak berikut berkaitan dengan data peribadi anda:

  1. membuat permintaan data secara bertulis kepada The Linc Development untuk maklumat data peribadi anda yang sedang diproses oleh atau bagi pihak The Linc Development (Seksyen 30(2) APDP);

  2. membuat permintaan pembetulan data secara bertulis kepada The Linc Development untuk membetulkan sebarang data peribadi anda yang tidak tepat, tidak lengkap, mengelirukan atau tidak terkini (Seksyen 34(1) APDP);

  3. mengehad pemprosesan data peribadi anda termasuklah data peribadi yang berhubungan dengan orang lain yang boleh dikenal pasti daripada data peribadi anda (Seksyen 7(1)(f) of APDP); dan

  4. semua hak lain yang diperuntukkan secara nyata di bawah APDP.

Jika anda ada sebarang permintaan yang berhubungan dengan sebarang hak-hak yang tersebut di atas atau sebarang pertanyaan atau aduan yang berkenaan dengan data peribadi anda, sila hubungi The Linc Development:-

Pegawai PDPA

The Linc Development Sdn Bhd

Level 2, The LINC KL,
No. 360, Jalan Tun Razak,
50400 Kuala Lumpur

Tel: 03-9213 0388

The Linc Development boleh menolak permintaan anda untuk mengakses data anda atau permintaan pembetulan data anda di bawah keadaan yang dinyatakan dalam APDP dan jika The Linc Development membuat demikian, The Linc Development akan maklumkan anda tentang penolakan tersebut dan sebab-sebab bagi penolakan tersebut.

  1. Kelas pihak ketiga kepada mana The Linc Development boleh mendedahkan data peribadi anda

Kelas pihak ketiga kepada mana The Linc Development boleh mendedahkan data peribadi anda adalah seperti berikut:

  1. Syarikat-syarikat yang berhubungan dengan The Linc Development;

  2. Peguam atau juruaudit The Linc Development;

  3. Mana-mana orang atau pihak yang bertindak sebagai ejen, kontraktor dan/atau penasihat profesional The Linc Development;

  4. Peguam, ejen, wasi, pentadbir atau wakil sah anda yang diberi kuasa;

  5. Badan pengawalan, agensi kerajaan, polis, pihak penguatkuasaan undang-undang dan mahkamah, di dalam dan di luar Malaysia; dan

  6. Mana-mana orang atau badan sedemikian di mana The Linc Development dikehendaki mendedahkan data peribadi tersebut dari segi undang-undang.

  1. Kewajipan anda

  1. Ia adalah wajib untuk anda memberi kepada The Linc Development data peribadi anda dan kegagalan anda untuk membuat demikian akan menyebabkan The Linc Development tidak dapat memproses data peribadi anda untuk sebarang Tujuan-Tujuan.

  2. Anda hendaklah mengambil langkah-langkah yang munasabah untuk memastikan bahawa data peribadi anda adalah tepat, lengkap, tidak mengelirukan dan terkini.

  3. Semua kewajipan lain yang diperuntukkan secara nyata di bawah APDP.

  1. Keselamatan data peribadi anda

The Linc Development, bila memproses data peribadi anda, mengambil langkah-langkah yang praktikal untuk melindungi data peribadi anda daripada sebarang kehilangan, salah guna, ubah suaian, akses, penzahiran, pengubahan atau pemusnahan tanpa kebenaran atau tidak sengaja.

  1. Penyimpanan data peribadi anda

The Linc Development akan simpan data peribadi anda untuk tempoh yang perlu untuk melaksanakan tujuan data peribadi anda dikumpulkan dan juga untuk tujuan-tujuan lain yang dinyatakan dalam Polisi Privasi dan Notis Data Peribadi ini.

  1. Pindaan kepada Polisi Privasi dan Notis Data Peribadi ini

The Linc Development mengekalkan hak-hak untuk meminda Polisi Privasi dan Notis Data Peribadi ini pada bila-bila masa dan notis pemindaan tersebut akan dihantar kepada anda melalui pos biasa, faks, emel atau sebarang cara yang The Linc Development fikirkan sesuai.

  1. Ketidaksejajaran atau percanggahan

Sekiranya terdapat sebarang ketidaksejajaran atau percanggahan di antara versi Bahasa Inggeris dan versi Bahasa Malaysia, versi Bahasa Inggeris Polisi Privasi dan Notis Data Peribadi ini akan dipakai.

  1. Hak-hak lain

Untuk mengelakkan sebarang keraguan, tiada apa-apa dalam Polisi Privasi dan Notis Data Peribadi ini yang akan mengehadkan hak-hak lain anda atau The Linc Development di bawah APDP.